HEM FET UNA TROBALLA HISTÒRICA.



  El passat mes de gener vàrem commemorar els 80 anys del bombardeig que va destruir l'edifici de l'Escola del Mar de la Barceloneta durant la guerra civil Espanyola. A finals del 2018, celebrarem el 70é aniversari de la inauguració de l'actual ubicació del Centre al Guinardó, i entre aquestes dates tant assenyalades, voldríem recordar la etapa històrica de l'Escola i els seus alumnes a la ROSALEDA de Montjuïc que va del 1938 a 1948. Portem dies preparant amb el Museu Etnològic de Barcelona un acte per recordar el pas de tants Antics Alumnes companys nostres, que estudiaren a l'edifici que ens va acollir com Centre Escolar i que va existir fins 1973 ubicat en un extrem dels Jardins Laribal, al parc de Montjuïc.  La sorpresa a sorgit quan, partint d'un record i un breu text literari, el President de la Entitat, el Jordi Martorell, amb l'ajut de membres de l'equip tècnic del Museu, han trobat la placa de pedra amb la inscripció “DOS CEREZOS FLOR Y FRUTO SIMBOLIZAN LA ESCUELA DEL MAR.” que podeu veure a la fotografia que adjuntem.

1925.- Imatge del roserar i la Casa Balaguer al fons. 
   Amb l'enderroc l'any 1973 de l'edifici que nosaltres coneixíem com Escola de “La Rosaleda” o Roserar per la construcció del nou museu que avui existeix, es perd la localització de la placa de pedra col·locada, inicial-ment pel Sr. Pere Vergés, com element identificador del lloc que va acollir la continuïtat de la vida pedagògica de l'Escola després del bombardeig de l'any 38. 
  Aquesta placa es va col·locar inicial-ment al costat d'uns cirerers, al jardí proper al Pavelló que fins pocs anys abans de arribar l'ESCOLA DEL MAR,va ser la seu de la Colla del Arrós, societat recreativa obrera que aquí tenia la seva seu a principis del segle XX.
 La troballa de la placa, perduda durant quaranta-cinc anys a uns magatzems municipals, a estat una sorpresa que no esperàvem, i en converses posteriors mantingudes amb els responsables del Museu Etnològic, hem decidit tornar-la a posar en un lloc preferent que recordi el pas de centenars de nens i nenes que van seguir en aquells anys de postguerra, la línia pedagògica de PERE VERGÉS.


Text i foto: Jordi Martinez
Fotografia Casa Balaguer: Col·lecció privada Jorge Àlvarez 

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCOLA DEL MAR de Josep Maria Tubau i Gallinat

L'Escola del Mar al TN MIGDIA de TV3