80 ANYS DE L'ESCOLA DEL MAR AL "ROSERAR"




   El passat 1 de juliol, ens vam anar a trobar antics alumnes i amics de l'Escola del Mar, al Museu Etnològic de Barcelona amb la voluntat de commemorar els 80 anys d'inici d'activitat de l'escola a aquell indret, i els 70 de l'acabament de la vida docent a LA ROSALEDA de Montjuïc per continuar fins a l'actualitat al carrer Gènova del barri del Guinardó de la ciutat.


  Hem volgut recordar aquell dia amb les paraules que ens va regalar la Directora de l'Escola del Mar, Tresa Guillaumes, i que resumeixen els sentiments que tenim tots els que estimem l'escola i en especial els i les alumnes que van tenir el goig de estudiar entre 1938 i 1948 als jardins del Roserar.


Bon dia a tothom, bon dia d'estiu, de cultura i d'educació.

Agrair-vos a tots autoritats, companys i amics que aquest matí d'estiu estigueu aquí.
Aquest acte d'avui al Roserar, era un tema pendent, quan fa ja 6 anys vam voler fer una gran celebració del 90é Aniversari de l'Escola del Mar, el Roserar estava en obres i no vam poder complir el somni de fer actes a les tres ubicacions de l’Escola , la Barceloneta on va estar de 1922 al 1938, Montjuic de 1938 al 1948 i el Guinardó des de 1948 fins l'actualitat.

Avui som aquí i estem profundament agraïts a les persones que ho han fet possible i permeteu-me dos agraïments especials, el primer al Sr Josep Fornés Director del Museu Etnològic i de Cultures del Mon i en segon lloc a l'Associació d'Antics Alumnes de l'Escola del Mar, que treballen incansables per aconseguir els somnis col·lectius de la gent que ens estimen l'Escola.

L'Escola va ser creada per l'Ajuntament de Barcelona l'any 1922, de la mà de la Comissió de Cultura dirigida per Manel Ainaud.
Des del seu origen va ser pensada pel Sr Pere Vergés amb una idea innovadora de l'educació, amb l'objectiu de formar persones, ciutadans responsables i compromesos en fer un mon millor arrelats a la ciutat amb una actitud de servei a la societat.
Moltes de les idees que en Pere Vergés va impulsar a aquella Escola de fusta, dissenyada per l'arquitecte Josep Goday, són avui la base educativa de les nostres escoles: els càrrecs, la revista escolar, l'aprenentatge-servei, la biblioteca, la meteorologia, les competències per la vida, els valors, l'amor a les arts, l'educació a l'aire lliure, el treball de natura, els projectes, els reptes.
A l'Escola del Mar hereva d'aquella pedagogia i des de la innovació i el repte constant treballem per educar cada dia més i millor, tenint als alumnes com centre de l'Educació.
Ara us demano que ens traslladem a un matí de 1938 on com diu en el llibre d’evocacions de l'Escola del Mar, van plantar dos cirerers i al seu costat van col·locar un laude on es podia llegir “DOS CEREZOS, FLOR Y FRUTO, SIMBOLIZAN LA ESCUELA DEL MAR” aquest que avui tenim l'honor de tornar al seu lloc.

Però a la solemnitat de l'acte jo vull afegir l'emoció que m'han traslladat algunes antigues alumnes del Roserar:

  • L'Anna Ventura, que recorda haver enterrat una caixa metàl·lica de memòria el dia de la plantació dels cirerers i col·locació del laude.
  • La Rosa M. Masalles que ha fet la cerca del text del llibre d'evocacions.
  • La Mercè Bayarri que va seguir el llegat de l'Escola del Mar a la direcció de Pere Vergés.

Totes elles han volgut compartir els seus records amb mi i jo els hi agraeixo.

Al llarg dels 96 anys d'història hem format persones de forma integral, hem educat ciutadans i ciutadanes compromeses i involucrats en la realitat que ens envolta. Hem estat respectuosos amb la pluralitat que vivim com un fet positiu i enriquidor. Hem aportat als nostres infants experiències d'aprenentatge rellevant, gratificants. Hem educat l'esperit crític des d'una actitud profundament democràtica. Hem treballat per garantir la cohesió social, la igualtat d'oportunitats, la llibertat d'opinió i la inclusió de tots i cadascun dels nostres infants. Hem educat l'esperit crític, la responsabilitat, el diàleg, l'empatia i l'escola activa.

Com deia el Sr. Pere Vergés “potser no ensenyem allò que els pares esperen, però ensenyem a PENSAR A SENTIR I A ESTIMAR “
.
En definitiva des de cadascuna de les nostres escoles, l'Escola del Mar, l'Escola Garbí i l'Escola Pere Vergés estem construint una societat millor, on ciutadans i ciutadanes autònoms i educats en llibertat tindran les eines per treballar per un món millor, més just i més digne.

Moltes gracies a tots i totes els que som avui aquí per fer-ho possible, des de la il·lusió i la dedicació més absoluta, alumnes, mestres, famílies, institucions i agents socials.


Gracies. 

TRESA GUILLAUMES, Directora de l'ESCOLA DEL MAR del GUINARDÓ.





LAUDE RECUPERAT QUE PRESIDEIX LA ENTRADA DEL MUSEU ETNOLÒGIC DE BARCELONA.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCOLA DEL MAR de Josep Maria Tubau i Gallinat

HEM FET UNA TROBALLA HISTÒRICA.

L'Escola del Mar al TN MIGDIA de TV3